Imadium

Dlaczego warto kupować w małych sklepikach?

Email Drukuj

Czytacie etykiety na produktach? Ja osobiście czytam i pamiętam, że kiedy zaczęłam to robić stwierdziłam, że... właściwie nie ma co kupić. Wszystko ma tyle dodatków chemicznych, że strach to jeść. Powoli jednak w gąszczu innych znalazłam produkty, które przynajmniej wg etykiety są w miarę zdrowe. Długi czas kłopot miałam jednak np. z chrzanem. Zazwyczaj widnieje w jego opisie, że ma tylko 50% chrzanu, a reszta to dodatki typu cukier ocet, ale także skrobia modyfikowana kukurydziana, guma guar, pirosiarczyn sodu. W końcu znalazłam w dwóch małych sklepikach słoiczki z chrzanem wyprodukowane przez dwie nieznane mi lokalne firmy. Obok stały dżemy bez syropu glukozowo-fruktozowego i niepoddawane obróbce cieplnej miody. Wszystko jasne: małe firmy czyli wręcz domowa niewielka produkcja nie ma szans wprowadzić swoich produktów do dużych sklepów, więc wstawia je do małych. Wygrywają na tym i małe sklepiki, bo mają towar, którego nie ma w marketach, i klienci, którzy kupują zdrowy produkt. Odwiedzajmy więc małe sklepiki, które dają szansę lokalnym zdrowym produktom, nie uzależniajmy się tylko od gigantów, nasze zdrowie na pewno na tym zyska.

 

Dodaj komentarz


Menu witryny

certyfikat




Created by SoftMatrix